Prindion House



 

Designed with room for expansion in the future whilst taking into account its impact on the environment.

A large open plan ground floor consisting of the dining and kitchen areas with an attached “snug”. To the front of the house there is a large bay window which continues up to the first floor, and to the rear there is a large double-height volume creating a huge sense of space in this open-plan area.

The site has a steep slope; this meant the plan is relatively narrow and the site preparations were extensive. A retaining wall was built to form a terrace area to the front of the house. The main roof space is left ready to be converted into a long attic room and foundations have been provided for a future garage with office over. A cellar and plant room is provided under the entrance area.

The house was built using a timber frame with 300mm recycled newspaper insulation to the walls and 400mm recycled newspaper roof. Further to this there are a number of solar thermal panels, sufficient enough to provide hot water and to assist with heating the house through the winter. There are large areas of glazing to the south façade to ensure passive solar gain, shaded by a roofed balcony at first floor level to prevent over-heating.

The external walling is rendered gables with part stone and part oak cladding; the roof is tiled with plain tiles.